Maandag avond duiken – Nederhorst ten Berg – Blijkpolder

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Date(s) - 02/07/2018
19:30 - 22:30

Locatie
Blijkpolder

Mensen die langskomen:
Aantal plaatsen: 40
Aantal deelnemers: 0

Deelnemers zijn aangemeld door:


We stranden neer bij de Blijkpolder

Er zijn geen vul voorzieningen zorg dat je duikfles gevuld is

Je kan hier een recreatie of opleidingsduik maken, wil je een opleidingsduik maken stem dit dan even af, zodat we een trainer kunnen regelen.

De duikstek is goed te bereiken, een grote kans dat we aan de wateroppervlakte zoetwater kwalletjes kunnen spotten. Gezien het een oude polder is, zijn de geraamte van bomen onderwater hier een stille getuige van en kan je hier tussen de 6 – 10 meter tussen door zwemmen.

Geschiedenis

De nederzettingen bij ‘de Berg’ en Overmeer zijn van oorsprong vroeg-middeleeuwse nederzettingen die, in tegenstelling tot nagenoeg alle nederzettingen langs de Vecht (op Dorssen bij Vreeland na) niet aan de westzijde lagen, maar aan de oostzijde. Waarschijnlijk duidt dit op de destijds gescheiden gouw-indeling (Nifterlake) aan weerszijden van de Vecht.

Nederhorst den Berg is, zoals de naam reeds aangeeft, ontstaan op een hoog punt in een bocht van de Vecht. Reeds in de 13de eeuw werd er naast de nederzetting een kasteel gesticht. De dorpsplattegrond is verder tot stand gekomen door de Reevaart die tot de demping in 1969 door het dorp liep (en die oorspronkelijk gezien de oude plattegrond onderaan de pagina kennelijk Nieuwe Vecht heette).

Buitengebied
Het landschap in deze streek is in hoge mate be├»nvloed en gevormd door de mens. Akkerbouw was de belangrijkste bron van inkomsten, direct na de ontginning. De grond werd bruikbaar gemaakt voor akkerbouw (en veeteelt). Hierbij werd de zogeheten ‘droge vervening’ toegepast, dat wil zeggen dat de grond na afgraving van het veen weer werd ‘toegemaakt’. Bij dit toemaken werd de afgeveende grond opgehoogd met een mengsel van zand, klei, mest en de niet voor brandstof geschikte venige bovenlaag van de grond.

Een tweede bron van inkomsten was de turfwinning. In de 14e en 15e eeuw was de turfwinning nog beperkt tot de droge vervening. Met de groeiende vraag naar brandstof in de grote steden nam de vervening echter sterk toe. Niet al het land werd na vervening weer geschikt gemaakt voor landbouw. Na introductie van de baggerbeugel in de 16e eeuw werd bovendien nat verveend. Het veen werd uit trek- of petgaten gebaggerd en op de tussen de petgaten aanwezige legakkers te drogen gelegd. Het gevolg van deze methode was dat het land langzaam maar zeker plaats maakte voor plassen (petgaten) met daartussen gelegen legakkers (langgerekte smalle stukken land, waarop de turf te drogen werd gelegd). Voorschriften voor breedte van legakkers en petgaten mochten niet baten, veelal werden de legakkers te smal. Bij storm werden deze legakkers weggeslagen, waardoor grotere plassen ontstonden.

De Spiegel- en Blijkpolderplas is voor een belangrijk deel (in tegenstelling tot de andere plassen in de omgeving) ook ontstaan door zandwinning. De zandwinning heeft er voor gezorgd dat de plas op sommige plekken erg diep is (op bepaalde plekken 40 meter diep). Door deze diepte is het water in de plas ook erg helder en daardoor populair als duiklocatie.

Buurtschap de Goog ligt in het oosten van het buitengebied op de grens van de Spiegel- en Blijkpolderplas met de Ankeveense Plassen. De Goog bestaat in ieder geval sinds 1700 en is ontstaan halverwege Nederhorst den Berg en Ankeveen aan de Ankeveense Vaart. Toentertijd woonden hier voornamelijk turfstekers. Door de turfwinning werd het gebied steeds waterrijker. Visserij werd daarmee een steeds belangrijker vorm van inkomen. Zo is het visserijbedrijf Hoetmer hier ontstaan, dat tot op heden verantwoordelijk is voor het duurzaam visstandbeheer op de Spiegel- en Blijkpolderplas.

Bookings

Soort ticket Plaatsen
Standaardticket


Geef een reactie