Wat is het?

Snelheid, techniek en je adem lang inhouden. Daar draait het om bij onderwaterhockey. Deze intensieve sport wordt gespeeld op de bodem van een zwembad door twee teams van elk maximaal zes personen. Iedere speler is uitgerust met een snorkel, duikbril, zwemvinnen, een korte stick, handschoenen, cap en een bitje. Perslucht is er niet bij. Onderwaterhockeyers gebruiken de stick om een anderhalve kilo zware puck over de bodem van het zwembad, langs de verdediging en in het doel van de tegenpartij te spelen.

Onderwaterhockey is een echte teamsport. Daarin zit meteen de moeilijkheid, omdat je niet goed met elkaar kunt communiceren onder water. Verder komen tegenstanders niet alleen van voren of van achteren, maar ook van boven. En de timing van je ademhaling is belangrijk om goed te kunnen samenspelen. Anders zul je zien dat je bijvoorbeeld net voor een open doel ligt en je naar boven moet om lucht te happen. Tijdens het spel moet je telkens de balans vinden tussen kijken, zwemmen, samenspelen en ademhalen. Dat alles geeft deze snelgroeiende sport een unieke, extra dimensie boven andere wedstrijdsporten.

Onderwaterhockey wordt door een kleine dertig teams in Nederland gespeeld. Binnen Manta wordt onderwaterhockey zeer enthousiast beoefend. Het wordt gespeeld op alle niveaus, van beginner tot WK-wedstrijden. Er zijn door het jaar meerdere toernooien, een competitie met vier klassen, een damescompetitie en er zijn wereldkampioenschappen.

Onderwaterhockey