Noordzeeduik met de Pluvier

Noordzeeduik met de Pluvier

Wanneer

30/10/2021 - 31/10/2021    
Hele dag

Reserveringen

Reserveren gesloten

Evenement type

Noordzeeduik met de Pluvier

Noordzeeduik - de PluvierWie gaat er mee voor een noordzeeduik met de Pluvier? We varen mee met het snelle schip De Pluvier. Het plan is te duiken op een van de drie wrakken van WW I engelse kruisers die liggen voor de kust van Scheveningen.

Voorwaarden

Noordzeeduiken zijn wat zwaarder. Je moet dan ook aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • minimaal 2 sters
  • liefst minimaal enige Zeeland-ervaring
  • minimaal 15 L fles
  • voldoende duikroutine
  • voldoende conditie

De noordzeeduiken zijn wat zwaarder. Er is stroming, je moet op meerdere dingen letten: met stroming langs de ketting naar beneden; met stroming omhoog, eventueel per ongeluk in deco etc.

AboukirDuiken op de Noordzee

We gaan langs de ankerketting naar beneden. Vanaf de ankerketting wordt een reel uitgelegd. Deze kan je volgen. Als je halverwege je ‘usable gas’ bent, moet je terug langs de reel. Je moet op tijd terug zijn om nog voldoende gas te hebben om de opstijging te maken; ook als je per ongeluk in deco komt.

De wrakken zijn ingezakt. We gaan dan ook niet de wrakken in, maar zwemmen er langs.

Omdat we allemaal langs de reel zwemmen is het handig als je de trog-kick beheerst.

Het zicht tijdens een Noordzeeduik kan variëren. Hou rekening met 1-1,5 m, maar het kan ook 10-15 m. zijn.

Datum kan schuiven

Duiken op de Noordzee is niet zeker. We hebben nu zaterdag 30 oktober gereserveerd. Deze datum kan schuiven in verband met de zeegang. Als de golven hoger zijn dan 80 cm varen we niet uit. We hebben een uitwijkdag naar 31 oktober, daarna schuiven we telkens een weekend op. We richten een appgroep op en dan houden we je op de hoogte over de vooruitzichten en eventuele verschuiving van de datum

De Pluvier

ZwemtrapDe Pluvier is een relatief klein, maar zeer snel duikschip. De schipper is zeer ervaren en er gaan enthousiaste mensen mee. Op de pluvier vullen we duikflessen bij met Nitrox 32. Het is

wel belangrijk om een zuurstofschone fles te hebben (geen vet of vuil in het schroefdraad), omdat terplekke met 100% zuurstof wordt gevuld.

De pluvier wordt voortgedreven door een motor die ook in leopardtanks werd gebruik. Een bak geweld dat zorgt voor een snelle vaart. In een paar uur zijn we daarom al op de duiksite.

Er kunnen ongeveer 8 duikers mee. Er is een trap aan de achterzijde. Flessen en spullen staan op het achterdek. Er is een toilet, een ruimte om je om te kleden en een stuurhut waar we met een beetje proppen en stilzitten allemaal in kunnen.

Neem zelf eten en drinken mee: een lunch en avondeten. Er is een magnetron om eten op te warmen

De drie kruisers

Op 22 September 1914 worden drie engelse kruisers getorpedeerd: de HMS Cressy, Aboukir en Hogue. De wrakken liggen op 22 mijl uit de Scheveningse kust. Het is dus wel even varen. De wrakken zijn enorm, dus er is altijd wat te zien.

De wrakken zijn wat ingezakt, maar er valt veel te zien: begroeiing en vissen zijn prachtig, en soms kom je een stapeltje granaten tegen..

 

Lees hier meer over de ondergang van het ‘live bait squadron’ 

Reserveringen

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit activiteit.