Buitenwaterduik ~ Wijkertunnel

Wanneer

03/02/2019    
08:00 - 11:00

Reserveringen

Reserveren gesloten

Waar

Wijkertunnel
Kanaalweg, Beverwijk

Evenement type

Kaart niet beschikbaar

De Wijkertunnel is een duikstek met brak water, in de noordelijke kom van het Noordzeekanaal. Het is een bijzondere stek. Terwijl je hier duikt, rijden de auto’s in de Wijkertunnel onder je door. Bovendien zie je door het brakke water diverse zoet- en zoutwatersoorten in één duik! Zowel palingen, baarzen, platvissen, krabbetjes, snoekbaarzen en wolhandkrabben komen hier voor. Opvallend zijn de vele duizenden trompetkalkkokerwormpjes die de kademuur overwoekeren. Neem je duiklamp en je fotocamera mee.

Bijzonderheden

Je gaat via basaltblokken het water in op zo’n 40 meter vanaf de betonnen muur (zie kaartje). Onderwater gaan de blokken over in een zandbodem, die afloopt tot 6 meter. Zwem op deze diepte in de richting in noordoostelijke richting tot je de kadewand bereikt. Deze wordt volledig overwoekerd door trompetkokerwormen (Ficopomatus enigmaticus). Tussen de gigantische wormenkolonie leven krabben, zeenaalden en andere soorten. Daal nu af tot de bodem en volg de nissen in de wand. Elke nis vomt een klein biotoopje, met vaak een wolhandkrab als hoofdbewoner. Keer na 30 minuten terug en bestudeer het leven op de wand nu op zo’n 4 meter diepte. Beëindig je duik tussen het overvloedige leven in het ondiepe gedeelte langs de basaltblokken.

Waarschuwingen

Duik uitsluitend in de kom! De vaargeul wordt zeer druk bevaren. Lastig te water gaan via gladde basaltblokken. Enige stroming bij passerende schepen.

Duikstek

Reserveringen

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit activiteit.