Als je begint met duiken, moet je rekening houden met de aanschaf van een duikuitrusting. Gelukkig is het niet nodig om alle materialen meteen al aan te schaffen. De aankopen kunnen worden verspreid, zodat je niet ineens voor hoge kosten komt te staan.
Wanneer je besluit je opleiding te volgen bij Manta, dan kun je tijdens je 1-sters opleiding gebruik maken van onze materialen. Manta heeft duikmaskers en snorkels, binnenwatervinnen, ademautomaten, trimvesten en persluchtflessen te leen. Deze optie maakt het in principe voor iedereen mogelijk te starten met een opleiding en kun je op een later moment je eigen uitrusting aanschaffen.
Bij de aankoop van duikmateriaal kunnen leden van de vereniging je helpen bij je keuze. Probeer eerst eens wat proefduiken te maken met verschillende geleende materialen. Zo kun je ontdekken wat voor uitrusting er bij jou past.
Ook kan de keuze voor tweedehands materiaal een mogelijkheid zijn. Vaak bieden leden van de vereniging spullen aan tegen zeer gunstige prijzen. Maar ook in duikwinkels of op Marktplaats.nl vind je tweedehandsspullen. Om te beginnen geen verkeerde keuze, als het duiken goed bevalt kun je in de loop der jaren je uitrusting vernieuwen en uitbreiden.


Basisuitrusting
Als je begint met duiken, dan heb je een basisuitrusting nodig. Deze bestaat uit een duikbril, snorkel, binnenwatervinnen voor in het zwembad en een loodgordel.
De duikbril sluit je ogen en neus waterdicht af. Het glas is gehard uit veiligheidsoverwegingen en herkenbaar aan opschriften als 'tempered','T' of 'securit'. De pasvorm van je duikbril is erg belangrijk, anders gaat deze lekken. Bij het passen moet je duikbril, zonder de hoofdband te gebruiken, op je gezicht blijven zitten wanneer je deze vacuüm zuigt (inademen door neus). Om je oren te kunnen 'klaren' (=compenseren van druk) moet de bril zo ontworpen zijn dat je je neus kunt dichtknijpen met handschoenen aan.
Het is mogelijk om in een duikbril corrigerende glazen te plaatsen (zowel plus als min).
De snorkel zorgt ervoor dat je als duiker kunt ademen zonder je mond boven water te brengen. Hierdoor kun je voordurend onder het oppervlakte rondkijken. Dit is minder inspannend dan steeds je hoofd op te heffen. Een duiker heeft altijd een snorkel bij zich, voor bijvoorbeeld het terugzwemmen naar de kant of boot. Een snorkel mag geen afsluitkleppen hebben aan de bovenzijde. Een snorkel kan een uitblaasventiel hebben dat het uitblazen makkelijker maakt.
Zwemvinnen dienen om je snel en makkelijk door het water voort te bewegen. Aan binnenwatervinnen zit een schoentje (met open teen) vast; deze vinnen worden gedragen aan blote voeten. Binnenwatervinnen zijn alleen geschikt voor in het zwembad of snorkelen bij warm weer.
De loodgordel dient om een teveel aan positief drijfvermogen te compenseren. Zonder lood kun je als duiker niet afdalen. De loodgordel bestaat uit drie onderdelen: de band of riem, de veiligheidssluiting en het lood. De sluiting moet met één hand gemakkelijk te openen zijn, zowel door jezelf als je buddy. Er zijn luxere modellen te koop met 'softlood': zakjes met loodkorrels. Deze dragen prettiger dan loodblokken.
Persluchtset
De persluchtset bestaat uit een duikfles, ademautomaat, octopus, een console en een trimvest.
In de duikfles zit perslucht en geen zuurstof, zoals wel eens gedacht wordt. De normale vuldruk is 200 bar (=200 x de omgevingsdruk). In een volle fles van bijvoorbeeld 10 liter zit dus 2000 liter lucht. Hoe dieper je duiker duikt, hoe meer lucht je verbruikt. Er zijn ook flessen met een andere inhoudsmaat. Duikflessen vallen onder het zogenaamde drukvatenbesluit en moeten daarom eens in de 5 jaar gekeurd worden.
De ademautomaat stelt de duiker in staat te ademen onder water en het trimvest op te blazen.
De console bestaat doorgaans uit twee onderdelen: de manometer en de dieptemeter. De manometer geeft aan hoeveel druk er in de duikfles zit. Dit wordt weergegeven in bar. Daarmee geeft de manometer dus informatie over de nog beschikbare luchtvoorraad in de duikfles. Met een dieptemeter kun je als duiker aflezen op welke diepte je je op dat moment bevindt. De meeste dieptemeters hebben ook een sleepnaald die de grootste diepte waarop de duiker is geweest aangeven. Gegevens over de diepte zijn zeer belangrijk voor een duiker voor het berekenen van de zogenaamde 'nultijd'. Dat is de hoeveelheid tijd die een duiker op een bepaalde diepte kan verblijven zonder decompressiestops te hoeven maken.
Het trimvest zorgt voor je drijfvermogen. Het drijfvermogen verandert voortdurend tijdens een duik. Het vest kan zowel met de mond als mechanisch opgeblazen worden. Er zijn diverse uitvoeringen van trimvesten verkrijgbaar.


Aanvullende uitrusting
Tot slot zijn er nog enkele aanvullende uitrustingsstukken zoals een duiklamp en een buddylijn.
Een duiklamp is onmisbaar bij beperkt zicht onder water. Ook geldt dat hoe dieper onder water, des te minder (zon)licht er doordringt. Net als in de schemer worden er steeds minder kleuren waargenomen naarmate er dieper gedoken wordt. De duiklamp moet drukwaterdicht zijn, anders loopt deze vol.
Tot slot de buddylijn. Het doel van de buddylijn is het constant contact houden met de duikbuddy. Ook kunnen er lijnsignalen mee gegeven worden. De buddylijn is gemaakt van niet-rottend materiaal (nylon) en is halfdrijvend. Het gebruik van een buddylijn is aan te raden bij een onervaren of onbekende buddy en bij stroming.