Duiken in Nederland, de moeite waard?
Wij vinden van wel!
Stel je een zomerse zondagmiddag voor. Je duikt acht meter diep en de hoogstaande zon zet talloze sponzen, zee-anjelieren en zakpijpen in een goudgeel licht.
Schuin boven je zwemt een school harders. Onder je zie je kleurrijke naaktslakken, kreeften, krabben, garnalen en zeedonderpadden hun kostje bij elkaar scharrelen. Soms kruist een groep steenbolken je pad. Wat is dit voor exotisch oord barstensvol onderwaterleven? De Rode Zee? Het Great Barrier Reef?
Welnee, dit is de Oosterschelde onder de Zeelandbrug. Boven de waterlijn mogen de Hollandse dijkhellingen kaal zijn, eronder barst het werkelijk van het leven.
Er wordt veel gedoken in Nederland en niet voor niets. De Zeeuwse wateren en de Noordzee vormen een heel mooi duikgebied.
De omstandigheden stellen echter een paar eisen aan de sportduiker. Het water stroomt, het is vaak enigszins donker en het zicht is soms niet meer dan een halve meter. Om hier met plezier te kunnen duiken heb je een gedegen opleiding nodig en gevarieerde duikervaring.

Duikweekenden
Verschillende keren per jaar gaan we een weekend duiken in Zeeland. Hier liggen tenslotte de mooiste duikplaatsen van Nederland!
Overnachten doen we in een kamphuis, bungalowpark of op een camping. Bij zo'n Zeelandweekend worden duiken gepland voor zowel beginnende, als gebrevetteerde duikers.
Als je nog geen brevet hebt, mag je bijvoorbeeld nog niet in de Oosterschelde duiken vanwege de stroming, maar je mag wel in het Grevelingen- en Veersemeer duiken. Dit zijn afgesloten zeearmen, met over het algemeen een bijzonder goed zicht.

Recreatieduiken
Manta organiseert naast opleidingsduiken ook recreatieduiken. Deze worden gepland op zondag, of op maandagavond tijdens de zomerstop van het Sloterparkbad. Er wordt dan gedoken in de zoetwaterplassen rondom Amsterdam.
Wrakduiken
Deze spectaculaire vorm van duiken wordt door Manta een aantal keren per jaar georganiseerd. Er wordt dan een boot gehuurd. Omdat er vaak een beperkt aantal duikers aan boord kan (variërend van 8 tot 14 personen), kan een wrakduik redelijk prijzig zijn.
De vertrektijd voor een wrakduik is zeer verschillend, omdat dit onder andere afhangt van het getij en het wrak waarop gedoken wordt. De duikplaats bepaalt ook de haven waar vandaan we vertrekken. Als het meezit kan er op één dag op twee verschillende wrakken gedoken worden.
